Miele Kitchen Experience, interaktivno kuvanje donelo nam je duženje sa osnivačem koncepta New Balkan Cuisine i prijateljem brenda Miele, kuvarom Vanjom Puškarem. Tokom ovog susreta zajedno smo pripremali dva interesantna specijaliteta, zabavili se i saznali više o kombinovanju začinskog bilja, kuvanju na pari i malim tajnama koje proces kuvanja čine jednostavnijim.
Na našem tanjiru našli su se pileći batak u vinu i voćni crumble sa sladoledom od vanile, koje, pažljivo prateći smernice iskusnog chef-a, možete veoma lako pripremiti.
Program Miele Kitchen Experience predstavlja spoj kulinarske veštine, pravilnog kombinovanja sastojaka i pripreme hrane na vrhunskim Miele uređajima, koji svojom inovativnom tehnologijom utiču na očuvanje arome. Miele Kitchen Experience susreti namenjeni su svima koji žele da se u dobrom društvu praktično upoznaju sa mogućnostima Miele kuhinjskih uređaja.
Dodatne informacije, recepte i fotografije sa Miele Kitchen Experience časova, osim na zvaničnoj Miele web stranici, možete pratiti i na Facebook i Instagram stranicama brenda.
PILEĆI BATAK U VINU, PIRE KROMPIR
Potrebne namirnice:
pileći batak | kg | 1 |
crni luk | kg | 0.1 |
šargarepa | kg | 0.2 |
majčina dušica sveža | kg | 0.003 |
beli luk | kg | 0.004 |
lovorov list | kom | 2 |
crveno vino | l | 0.5 |
med | kg | 0.1 |
so | kg | 0.02 |
biber u zrnu (mlin) | kg | 0.005 |
brašno | kg | 0.050 |
maslac | kg | 0.1 |
paškanat | kg | 0.05 |
krompir | kg | 1 |
puter | kg | 0.15 |
neutralna pavlaka | l | 0.15 |
senf sa celim semenom slačice | kg | 0.030 |
Priprema:
Pileći batak sa koskom začiniti, uvaljati u brašno, a zatim opeći sa svih strana na zagrejanom maslacu dok ne postanu zlatno žuti. Batak izvaditi i na istom maslacu sotirati očišćeno sitno cečeno korenasto povrće. Dodati lovorov list, med, majčinu dušicu, senf. Nastaviti sa sotiranjem. Kada povrće krene da se karamelizuje dodati batak i sve naliti vinom. Kada vino provri, naliti malo vode. Prekriti papirom za pečenje i odložiti u pećnicu na 60 minuta na 160C.
Krompir skuvati u ljusci. Vreo krompir ljuštiti, dodati zagrejan puter i zagrejanu pavlaku, a potom lupati u fini krem. Po potrebi dodati so i po ukusu med.
VOĆNI CRUMBLE SA SLADOLEDOM OD VANILE
Potrebne namirnice:
jabuka | kg | 0.5 |
borovnica smrznuta | kg | 0.1 |
bundeva | kg | 0.2 |
puter | kg | 0.1 |
šećer | kg | 0.1 |
ovsane pahuljice | kg | 0.1 |
suvo grožđe | kg | 0.015 |
brađno | kg | 0.05 |
vanila sladoled | kg | 0.4 |
cimet | kg | 0.002 |
pomorandža | kg | 0.065 |
Priprema:
Jabuku oljuštiti i seći na krupne kocke. Oljuštenu bundevu seći na krupne kocke. Od ovasnih pauljica, pola količine šećera i pola količine putera i brašna umesiti masu za crumble. Raširiti na pleh na papiru za pečenje, pa uz povremeno mešanje peći 10 minuta na 180C.
Ostatak maslaca i šećera zagrejati, dodati bundevu, a nakon nekoliko minuta i jabuku. Sve lepo karamelizovati uz povremeno nalivanje sa belim vinom. Kada bundeva i jabuka omekšaju pripremiti posude za zapecanje. Rasporediti borovnicu, suvo grožđe, jabuku i bundevu. Posuti crumbleom i zapeći oko osam minuta. Prilikom serviranja služiti sladoled od vanile.